Το Πείραμα του Ερατοσθένη

Και φέτος, όπως κάθε χρόνο, κατά την εαρινή ισημερία πραγματοποιήσαμε με τους μαθητές της Γ΄ Τάξης το πείραμα του Ερατοσθένη. Ευτυχώς που ο καιρός ήταν με το μέρος μας!!!

Ο Ερατοσθένης (3ος αιώνας π. Χ.) με ένα πείραμα που έμεινε στην ιστορία, κατάφερε με τα μέσα και τις γνώσεις της εποχής να μετρήσει την περιφέρεια και συνεπώς την ακτίνα της Γης, με αξιοθαύμαστη ακρίβεια. Το λάθος στον υπολογισμό ήταν μόνο 2%, ένα πραγματικά αξιοσημείωτο επίτευγμα για περίπου πριν 2,5 χιλιετίες.

Ο Ερατοσθένης με μοναδικά εφόδια τη διάνοια, τη γνώση, την περιέργεια, τη φιλομάθεια και τα φτωχά μέσα της εποχής του, κατόρθωσε το ακατόρθωτο.

Στη σύγχρονη εποχή, τα εφόδια των μαθητών και μαθητριών συμπεριλαμβάνουν μία ποικιλία εργαλείων από τις Ψηφιακές Τεχνολογίες. Αξιοποιήθηκαν κατάλληλα λογισμικά για τον υπολογισμό των γεωγραφικών συντεταγμένων, της απόστασης ενός τόπου από τον Ισημερινό ή της κατάλληλης ώρας πραγματοποίησης του πειράματος όπως για παράδειγμα η εφαρμογή Google Maps, το λογισμικό Google Earth, το πρόγραμμα SunCalc.

Εκτελώντας το ιστορικό αυτό πείραμα, οι μαθητές:

● συμμετέχουν με ενδιαφέρον σε ένα πλούσιο σε γνώσεις και διδάγματα μάθημα, όχι μόνο μέσα στην τάξη, αλλά και στο προαύλιο του σχολείου τους

● μαθαίνουν βιωματικά ότι με απλές μετρήσεις φυσικών μεγεθών, με την παρατήρηση, την υπόθεση, τους κατάλληλους συλλογισμούς και κυρίως με τη θέλησή τους, μπορούν να οδηγηθούν στη μέτρηση της περιφέρειας ακόμα και ενός ουράνιου σώματος όπως η Γη.

Ευχαριστούμε το ΠΑΝΕΚΦΕ και το ΕΚΦΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ για την βοήθεια με τα υποστηρικτικά αρχεία και λογισμικά και τον κύριο Μανδηλιώτη του ΕΚΦΕ Σερρών για το αρχείο του, με το οποίο κάναμε τους υπολογισμούς μας!!!