Διάχυση αποτελεσμάτων ERASMUS+

Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo

Στις 29/05/2023 πραγματοποιήθηκε στον χώρο του σχολείου μας η εκδήλωση για τη διάχυση των αποτελεσμάτων του προγράμματος ERASMUS+ KA1 στο οποίο μετείχε το σχολείο μας, κατά το σχολικό έτος 2022-23, με δύο ροές, με τίτλο : «Προσεγγίζοντας το σχολείο του αύριο μέσα από καινοτόμες εκπαιδευτικές πρακτικές και ψηφιακά εργαλεία».

Η 1η ροή πραγματοποιήθηκε στην Ισλανδία στο Ρέικιαβικ συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Project Based learning in the classroom» από 6/11/2022 έως 12/11/2023.

Η 2η ροή πραγματοποιήθηκε στη Φινλανδία στο Ελσίνκι και το Ροβανιέμι συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «LIFE 2023 SHADOWING EXPERIENCE» από 27/01/2023 έως 02/02/2023.

2η κινητικότητα ERASMUS+ 2021-2027 “Προσεγγίζοντας το σχολείο του αύριο μέσα από καινοτόμες εκπαιδευτικές πρακτικές και ψηφιακά εργαλεία”

Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo

Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου σχεδίου μαθησιακής κινητικότητας ΚΑ1 του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ 2021-2027  με τίτλο “Προσεγγίζοντας το σχολείο του αύριο μέσα από καινοτόμες εκπαιδευτικές πρακτικές και ψηφιακά εργαλεία”, τέσσερις  εκπαιδευτικοί του 8ου Γυμνασίου Ιωαννίνων παρακολούθησαν το επιμορφωτικό πρόγραμμα “LIFE2023 SHADOWING EXPERIENCE”,  το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Φινλανδία σε δύο φάσεις: αρχικά στο Ελσίνκι με την συμμετοχή στο Educa Fair που έλαβε χώρα στις 27 και 28 Ιανουαρίου 2023 στο Helsinki Expo and Convention Centre, στην κορυφαία εκδήλωση της Φινλανδίας για τον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης και έπειτα στο Ροβανιέμι από τις 29 Ιανουαρίου 2023 έως τις 02 Φεβρουαρίου 2023 με σχολικές επισκέψεις,  διαλέξεις και  εργαστήρια. Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν  σε αυτήν την ροή κινητικότητας ήταν οι: Αθανασιάδου Ειρήνη ΠΕ86, Μελιγγιώτη Ελένη ΠΕ04.01, Τραϊκάπης Γεώργιος ΠΕ11 και Τσέφα Κασσιανή ΠΕ04.02.

Μέσω αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος δόθηκε η ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς να επισκεφθούν φινλανδικά σχολεία πρωτοβάθμιας και  δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως:  

  • Παρατηρήσεις για το πώς εργάζονται οι Φινλανδοί δάσκαλοι και πώς είναι δομημένες οι σχολικές ημέρες
  • Παραδείγματα συνεκπαίδευσης και διδασκαλίας σε διαφορετικά επίπεδα του φινλανδικού εκπαιδευτικού συστήματος
  • Κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι παιδαγωγικές τεχνικές της από κοινού μάθησης επιτρέπουν τη βαθύτερη μάθηση
  • Εργαλεία σχεδιασμού, διευκόλυνσης και αξιολόγησης της συνεργατικής μάθησης στην εκπαίδευση των εκπαιδευτικών
  • Μοντέλα για τη δομή και την έναρξη της συνεργατικής μάθησης και της ομαδικής διδασκαλίας στο δημοτικό και στο γυμνάσιο
  • Τρόποι υποστήριξης μαθητών με ειδικές ανάγκες σε πολυεπαγγελματική συνεργασία
  • Πως η συνεργατική μάθηση χτίζει τις δεξιότητες των μαθητών του 21ου αιώνα
  • Μια εμπειρία μάθησης με μία ομάδα επαγγελματιών της εκπαίδευσης από διαφορετικές χώρες

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την απονομή βεβαίωσης επιτυχούς παρακολούθησης στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς.

1η κινητικότητα Erasmus+ 2021-2027 «Προσεγγίζοντας το σχολείο του αύριο μέσα από καινοτόμες εκπαιδευτικές πρακτικές και ψηφιακά εργαλεία»

Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo

Στα πλαίσια του εγκεκριμένου σχεδίου μαθησιακής κινητικότητας ΚΑ1 του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ 2021-2027  με τίτλο “Προσεγγίζοντας το σχολείο του αύριο μέσα από καινοτόμες εκπαιδευτικές πρακτικές και ψηφιακά εργαλεία”, τέσσερις  εκπαιδευτικοί του 8ου Γυμνασίου Ιωαννίνων παρακολούθησαν το επιμορφωτικό πρόγραμμα Project Based learning in the classroom,  το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ρέυκιαβικ της Ισλανδίας από τις 6/11/2022 έως τις 12/11/2022. Οι εκπαιδευτικοί που έλαβαν μέρος  σ’ αυτήν την πρώτη ροή κινητικότητας είναι οι : Αθανασιάδου Ειρήνη ΠΕ86, Γιαννούλα Αλέκα ΠΕ02, Θεοχάρη Κωνσταντίνα ΠΕ07 και Σιόντης Κωνσταντίνος ΠΕ02.

Στόχος του προγράμματος είναι  αφενός η εξοικείωση των εκπαιδευτικών με νέα διδακτικά εργαλεία και δραστηριότητες  που προάγουν την ενεργό μάθηση των μαθητών, τη συνεργασία, την ανάπτυξη κριτικής σκέψης, την καινοτομία, την επίλυση σύνθετων προβλημάτων  και αφετέρου η αλληλεπίδραση με συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς από άλλες χώρες και η ανταλλαγή εμπειριών, επιτυχημένων δραστηριοτήτων  και  νέων διδακτικών πρακτικών. Μάλιστα, η εκπόνηση Project από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς την τελευταία μέρα του προγράμματος, εφαρμόζοντας τις νέες μεθόδους που διδάχθηκαν,   αποδείχθηκε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική. 

Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν Ισλανδικά σχολεία, όπου έτυχαν θερμού καλωσορίσματος από μαθητές και συναδέλφους και ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις τους.

Τέλος, τέθηκαν οι βάσεις για τη δεύτερη ροή κινητικότητας που θα λάβει χώρα στη Φινλανδία (Ελσίνκι-Ροβανιέμι) τον Ιανουάριο του 2023.